Vi har tre store oppgaver i det nye fylket: få ned de økende ulikhetene mellom folk, sikre et Buskerud for alle og verne om klima og natur. Vi vil farge fylket rødt, grønt og rosa.
Kampen for et rødt fylke består i å bekjempe økte sosiale forskjeller. Pandemi og krig i Europa har vist oss at økte bensin-, strøm- og matvarepriser rammer de som har minst fra før. De sosiale klasseskillene i Norge blir ekstra tydelige i krevende tider. Dette må Buskerud være en motvekt til ved å bidra til at unger fortsatt har et kultur- og aktivitetstilbud uavhengig av inntekta til foreldrene, at skolen ikke forsterker forskjellene ved å skape A- og B-skoler og gjøre det billigere å få helt nødvendige tannhelsetjenester.
Et grønt fylke betyr et fylke som tar klima- og naturkrisa på alvor. Det holder ikke å snakke uten å ha tiltak som monner. Forbruket må ned og fylket må bruke sine virkemidler til å stille strenge klima- og miljøkrav i egen organisasjon og til Buskerud-samfunnet. Nedbyggingen av urørt natur og dyrka mark må stoppes, klima- og miljøvennlige valg må være billigere enn klima- og miljøfiendtlige valg og kollektivtilbudet må forbedres i hele fylket. Vi vil at Buskerud skal være klima- og arealnøytralt.
Et rosa fylke betyr et fylke som aktivt motarbeider patriarkatet, rasisme, homofobi, transfobi og alle andre undertrykkende strukturer. Økt kunnskap bidrar til positive holdninger og inkludering, og vår politikk flytter makt nedover. Buskerud må legge FNs bærekraftsmål til grunn i sin politikk og struktur, skape en skole som gir muligheter til alle uavhengig av bakgrunn og aktivt inkludere representanter fra kvinnebevegelsen, den antirasistiske bevegelsen, den skeive bevegelsen og funkisbevegelsen i beslutninger.
Alle skal oppleve en tilhørighet til det nye fylket og politikerne må sørge for gode medvirkningsprosesser i å bygge opp igjen nye Buskerud – et fylke for de mange, ikke for de få!
Buskerud SV vil:
Legge FNs bærekraftmål, hensyn til klima og natur, rettferdig fordeling og like muligheter for alle til grunn i alt arbeid med fylkeskommunale planer
Styrke folkehelsearbeidet for å utjevne sosiale forskjeller og bedre folks livskvalitet
En skole for alle
SV i Buskerud vil jobbe for en videregående skole som fremmer demokratisk og rettferdig fordeling av kunnskap og kompetanse i hele fylket. Utdanningen i Buskerud skal være basert på et solidarisk menneskesyn og være et offentlig ansvar. Skolen skal være gratis, og for alle.
Alle elever skal gis mulighet til å gå ut av skolen med tro på seg selv, utvikle sine praktiske og teoretiske evner og sin evne til kritisk refleksjon. Skolen skal bidra til utvikling av elevenes klima- og miljøbevissthet, i samsvar med FNs bærekraftsmål, både gjennom opplæring og aktive verdivalg. Vi vil ha en skole hvor lærere blir frigjort til å utøve yrket sitt gjennom å jobbe for en tillitsreform og ved å få andre yrkesgrupper inn i skolen for å styrke laget rundt eleven. Buskerud SV vil jobbe for en skole hvor teori og praksis er nært knyttet sammen og hvor praktiske ferdigheter likestilles med teoretiske, både i videregående, gjennom økt fokus på fagskolen og et løft for yrkesfagene.
Buskerud SV vil:
videreutvikle UngInvest, fylkeskommunenes tverrfaglige ordning for å sikre at flere elever får muligheten til å kvalifisere seg for videre arbeid og studier.
at alle elever i videregående skole skal få et gratis måltid hver dag.
ha gratis sanitetsprodukter tilgjengelig på alle videregående skoler
at fylkeskommunen skal opprette en handlingsplan mot rasisme på de videregående skolene og det skal settes av ressurser på alle skoler for å håndtere rasisme
legge nærskoleprinsippet til grunn i utformingen av inntaksreglement i Buskerud
styrke lærernes mulighet til å påvirke egen arbeidshverdag uten unødvendige dokumentasjonskrav
at alle skolebyggene skal ha universell utforming innen 2025.
fylkeskommunen skal legge opp til kursing av lærere om hva slags type diskriminering man finner i skolen
at alle videregående skoler skal ha minst en helsesykepleier i en 100% stilling tilgjengelig for elevene hver dag og at antallet sosialfaglige stillinger i skolen økes kraftig
at fylkeskommunen skal legge opp til at det skal bli enklere å bytte fra studieforberedende til yrkesfag
gjøre det mulig for flere å ta idrettsfag kombinert med yrkesfag
at Buskerud skal være med på forsøk rundt nye eksamensordninger, bruk av mappeeksamen og fjerning av fraværsgrense
innføre en læreplassgaranti for yrkesfag
oppgradere utstyrsparken
gjøre skolens bygg tilgjengelig for tilbud rettet mot unge utenfor skoletid.
gi gratis digitale verktøy til elevene
at Videregående skoler skal tilrettelegge for mer praktisk tilnærming i studieforberedende fag
Samferdsel
Det skal være mulig å komme seg trygt, raskt og grønt gjennom nye Buskerud fylke. Veitransport står for store klimagassutslipp, og fylket må legge til rette for at det finnes grønne alternativer til fossilbilen i hele fylket. SV vil arbeide for styrking av jernbanen. Samtidig binder veien oss sammen og gjør det mulig å bo, jobbe og gå på skolen også utenfor de største byene.
I områder hvor kapasiteten på veinettet er presset, betyr det at flere må reise kollektivt hvis vi skal nå våre klimamål. All økning i trafikk bør skje gjennom buss, jernbane, sykkel og gange. Vi ønsker derfor å opprette flere bussruter der det ikke finnes fra før, og sikre flere, billigere avganger på eksisterende ruter.
Det er allikevel mange som bor langt unna et brukbart kollektivtilbud og dermed er helt avhengige av bilen. Det er samtidig et stort etterslep på vedlikeholdet av Buskeruds over 1000 km med fylkesvei. Dette er spesielt tydelig i distriktene. Det er uholdbart at fylkesveiene i Buskerud er en trafikkfare.
Buskerud SV vil:
gjøre det billigere å bruke kollektivtrafikk i hele fylket
øke antall kollektivavganger
etablere nye kollektivruter der det ikke finnes fra før
bygge mer gang- og sykkelvei
prioritere vedlikehold av fylkesveier og utvikling av kollektivfelt over utbygging av motorvei
sikre en sterkere skoleskyssordning som gjør det mulig å bo lengre unna skolen
kreve to tog i timen til Kongsberg og byggestart på Ringeriksbanen som en del av forkortelsen av Bergensbanen
gjenoppta persontrafikken på Randsfjordbanen
minimere bruk av anbud i kollektivtrafikken og sikre at nødvendige anbud sikrer busser skikket til oppdraget
ta kollektivtilbudet inn i fylkeskommunal regi
gratis ungdomskort på kollektivtransport for elever, lærlinger og ungdom
at fylkeskommunen skal stille krav om universelt utformet kollektivtilbud og billettsystemer som kan brukes av alle
Kultur
For å oppnå et rettferdig samfunn, er det viktig at alle kan oppleve de samme tilbudene og mulighetene der de bor. Mennesker i alle aldre skal kunne delta på arrangementer og utnytte kulturtilbudene i sitt nærmiljø for å forhindre utenforskap og sosiale forskjeller. En rettferdig fordeling av midler som støtteordninger og stipender krever politiske prioriteringer der marginaliserte grupper blir prioritert. Kunst og kulturuttrykk er essensielt for å fremme solidaritet, likeverd og et fylke som rommer mange perspektiver.
Buskerud SV vil:
gjøre kulturtilbudet tilgjengelig for alle
videreutvikle den kulturelle skolesekken i Buskerud
stille ut kunst i det offentlige rom som forvaltes av fylkeskommunen
sørge for at alle innbyggere får mulighet til å utnytte sine lokalmuseer
gi økonomisk støtte, samt promotere museene i fylket
videreutvikle fylkesbibliotekene/folkebibliotekene som et gratistilbud og som en møteplass
styrke tilbud med språkkafé
etablere bibliotek-busser som besøker relevante stoppesteder i fylket
styrke UKM som et tilbud for ungdom i fylket, samt videreføre gratistilbudet
sette krav om at Buskerud ikke skal kjøpe varer eller tjenester som er produsert i strid med folkeretten i okkuperte områder
etablere støtteordninger og gi ut stipender til enkeltpersoner eller organisasjoner som arbeider med mangfold og miljø- eller naturvern. Vi vil særlig fokusere på kvinner og minoritetspersoner, fagforeninger, frivillige og klimaaktivister.
støtte arbeidet med utviklingen av museumsjernbanen Krøderbanen med formidlingssenter og svingeskive på Vikersund
sørge for at alle videregående skoler har oppdaterte skolebibliotekmed tilstedeværende bilbiotekar
at fylkeskommunen skal tilby gratis utleie av fylkeskommunale lokaler til frivillige lag og foreninger
Mangfold og inkludering
Et rettferdig og solidarisk samfunn bygger på verdier som demokrati, likestilling, antirasisme, menneskerettigheter og sosial fordeling. Buskerud er et flerkulturelt og mangfoldig fylke. I 2019 besto befolkningen av godt over 283 000 mennesker, hvorav 19-20% disse er innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre. Når over ⅕ av fylkets befolkning vil kunne møte på fordommer, hatytringer og rasisme er det svært viktig at fylkeskommunen tar et grep i å forhindre dette. Andre minoriteter som skeive og personer med normbrytende funksjonsvariasjoner må også oppleve støtte, representasjon og frihet på lik linje med majoriteten. SV vil ha et fylke som er inkluderende for alle.
Mangfold og inkludering
etablere og erklære antirasistisk sone i Buskerud, med nulltoleranse for rasisme, diskriminering og trakassering
sette krav om at alle fylkeskommunale bygg skal flagge under Pride, samt under samenes og andre nasjonale minoriteters nasjonaldager
rekruttere flere personer med minoritetsbakgrunn til politiske verv og ledelse
sikre tilgjengeligheten på fylkeskommunale bygg- og bussholdeplasser for folk med funksjonsvariasjoner
vedta en handlingsplan mot rasisme, seksuell trakassering og diskriminering
etablere kjønnsnøytrale toaletter på fylkeskommunale bygg
etablere et tegnspråknettverk i fylket
Tannhelse
Tenna er en del av kroppen. Buskerud SV ønsker en tannhelsereform hvor tannbehandling går inn i en egenandelsordning på lik linje med den andre legebesøk får. Regjeringa og SV har gjort det billigere for alle mellom 19 og 26 å gå til tannlegen, vi vil fortsette dette arbeidet ved å gjøre det billigere for de eldre å få behandling. Mange barnefamilier er nødt til å betale store summer for å få regulering til barna sine. Dette fordi reguleringstannleger driftes privat, og kan sette egne priser helt fritt. Vi må ta velferdstilbudet vekk fra markedet, og tilbake til fellesskapet.
Buskerud SV vil:
prioritere gratis tannbehandling for alle over 90, og halv pris mellom 85 og 90
ansette offentlige reguleringstannleger
at alle får muligheten til å velge en billig, offentlig tannlege
korte ned ventetiden for å få time
bygge flere offentlige tannklinikker
at fylket sørger for at grupper med rabatterte priser får god informasjon om tilbudet og blir kalt inn til timer
Buskerud som arbeidsgiver
Buskerud blir en stor arbeidsgiver. Det nye fylket må tilby gode tjenester i hele fylket og sørge for at arbeidslivet gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Den norske modellen med en sterk fagbevegelse, kollektive og avtalefestede rettigheter er grunnsteinen for et ryddig arbeidsliv. En god arbeidsgiver er en tillitsfull arbeidsgiver som gjennom grundige medvirkningsprosesser sørger for at alle ansatte får reell påvirkning på egen arbeidshverdag.
Buskerud SV vil:
legge til grunn at tillit kjennetegnes av at fagfolka vet best hvor skoen trykker
styrke fagforeninger og arbeidstakerrettigheter
sikre frikjøp for tillitsvalgte utover Hovedtariffavtalen
styrke trepartssamarbeidet mellom arbeider, arbeidstaker og fylket
sørge for lik lønn for likt arbeid, uavhengig av kjønn, geografi eller andre forhold
ha faste hele stillinger som norm ved utlysninger av ledige stillinger
ta vare på kompetansen som ble opparbeidet gjennom fylkessammenslåing
bevare og stimulere samarbeidsformer som arbeidstakere selv mener er nyttige på tvers av fylkesgrenser
styrke samarbeidet med næringsliv, offentlige og ideelle organisasjoner
redusere bruken av konsulentselskap
at renhold- og vaktmestertjenester skal være i fylkeskommunal regi
ha forsøk med 6-timersdag
Klima- og naturkrisen
I dag er verden på vei mot enorme klimaendringer, store naturkatastrofer og kollapser i mange av verdens økosystemer. For naturen, befolkningen i Buskerud og i solidaritet med det globale-sør er vi nødt til å gjøre det vi kan for å begrense klima- og naturkrisen.
Utslippene og nedbygging av natur skjer på lokalt nivå. Buskerud som fylke skal legge opp til at fylkets kommuner skal kunne jobbe med å kutte utslipp, jobbe for et areal nøytralt fylke og legge til rette for at fylkets innbyggere skal kunne ta grønne valg. SV vil jobbe for å bevare urørt natur.
På fylkeskommunalt nivå skal fylket jobbe for å kutte utslippene sine i tråd med Parisavtalen og opp mot staten med den internasjonale naturavtalen vedtatt i Montreal vinteren 2022.
Buskerud SV vil:
Natur
Satse på klima- og naturvernskompetansen i fylket så det kan rådgi kommuner i miljø- og natursaker som arealforvaltning og artsmangfold
Jobbe for at Buskerud skal bli et arealnøytralt fylke
Sikre at Buskerud har naturbudsjett og naturregnskap ved årsskiftet hvert år.
Restaurere ødelagt natur i fylket
Verne minst 50% av fylkeskommunal skog innen 2027
Sikre at alle elver, innsjøer og fjorder i fylket er sunne og levelige for natur, dyr og insekter
Styrke allemannsretten og tilrettelegge friluftslivsområder slik at alle, uavhengig av funksjonsnivå, har mulighet til et trivsels- og helsefremmede friluftsliv
Arbeide for et godt samspill mellom fylkeskommunen og kommunene i vannregionarbeidet
Ha en kritisk vurdering av nye hytteprosjekter
Si nei til nye vindkraftprosjekter i fylkets natur
Klima:
Kutte fylkeskommunale utslipp med 80% innen 2030
Sikre at Buskerud har klimabudsjett og klimaregnskap ved årsskiftet hvert år
Sette av midler øremerket til å senke utslippene i fylket
Opprette en guide som hjelper kommuner å senke utslippene sine og samarbeide om dette etter inspirasjon fra Vestlandsmodellen
Opprette en stønad for kommuner som vil innføre klimatiltak i kommunen
Grønn omstilling:
Jobbe for at alle byggeprosjekter i fylkeskommunen skal være klimanøytrale
Stille miljøkrav til fylkeskommunale bygg
Legge til rette for grønn industri i fylket. ENØK og gjenvinnbare materialer må ha fokus